Griepprik doet niks
Maandag 9 februari - De recente versie van de griepprik werkt nauwelijks. Van de drie miljoen Nederlanders heeft een grot deel een vaccin gekregen, dat voor hooguit 10 tot 20 procent beschermt tegen het circulerende griepvirus.
Risicogroepen, mensen met hart- en vaatziekten, diabetes, vormen van kanker of longziekten, vooral ouderen, lopen nu hogere gezondheidsrisico’s, terwijl de griepinjectie hen juist had moeten vrijwaren. Virologen geven toe dat het griepvaccin van dit jaar weinig effectief is. RIVM-viroloog dr. Adam Meijer benoemt de situatie als zorgwekkend. Prof. dr. Ab Osterhaus van de Universiteit van Utrecht noemt het vaccin een ’mismatch’. „De bescherming had zeker 70 tot 80 procent moeten zijn.” De beide grieponderzoekers geven het advies aan mensen uit de risicogroepen om bij de eerste griepverschijnselen antivirale middelen te slikken en zo de infectie te onderdrukken. Het huidige vaccin met daarin drie virusstammen: AH3, AH1 en B-influenza, sluit in geringe mate aan bij de huidige griepvariant die wordt gedomineerd door het H3N2-influenzavirus. Met 1,1 miljoen ziektegevallen ligt het aantal nu al hoger dan het vorig griepseizoen. (Telegraaf, 7 -2-2015)
Aan de waarde van dit advies kan op basis van de beschikbare wetenschappelijke gegevens en de mogelijke belangenverstrengeling worden getwijfeld." Dat meldde de NOS zondag 8 -2-2015. Een oproep van viroloog Ab Osterhaus aan grieppatiënten om hun huisarts om antivirale middelen te vragen, zorgde voor opschudding in artsenkringen. Osterhaus deed zijn oproep onder meer in het NOS-journaal.
NOS 8-2-2015