< Naar het nieuwsoverzicht

Zijn er ook positieve bijwerkingen?

Maandag 3 november - Maagzuurremmers kunnen hoofdpijn opleveren, pijnstillers maagklachten en chemokuren haaruitval. In de bijsluiter van een medicijn staan de bijwerkingen zorgvuldig opgesomd. De vraag is of een geneesmiddel ook een positieve bijwerking kan hebben.

In de medische vraagbaak  van de Volkskrant zegt Paul Smits, hoogleraar farmacologie aan het Radboudumc: ‘Het ideale scenario is dat een medicijn in het lichaam alleen dat doet waarvoor het is bedoeld. Maar in werkelijkheid heeft een middel invloed op veel meer dan alleen het ziekteproces. Daardoor heeft bijna elk geneesmiddel vervelende neveneffecten’.
Maar hij noemt ook uitzonderingen. Sildenafil bijvoorbeeld, een stof die werd onderzocht omdat het pijn op de borst kon tegengaan, maar bij de mannelijke proefpersonen erecties bleek op te wekken. Sildenafil haalde het niet als hartmedicijn, maar als viagra is het nog altijd succesvol. Iets minder spectaculair is het middel latanoprost tegen de oogziekte glaucoom. Het leverde bij sommige patiënten langere wimpers en dikkere wenkbrauwen op. En van valproïnezuur, een middel tegen onder meer migraine, kan je haar gaan krullen.  Maar dat betekent nog niet dat je geneesmiddelen moet gaan gebruiken om je haar te laten krullen of langere wimpers te krijgen, waarschuwt Agnes Kant, directeur van het bijwerkingencentrum Lareb. Het gaat namelijk om zware medicijn die ook negatieve bijwerkingen hebben. Zo kan valproïnezuur darmklachten veroorzaken en haaruitval.
Bij Lareb komen soms ook meldingen binnen over positieve bijwerkingen, zegt Kant. Dat zijn vaak toevalstreffers. Zo merkte een patiënt die lithium slikte tegen een bipolaire stoornis dat ook de klachten van zijn koortslip verminderden. En dan nog de patiënt met hooikoorts die wilde stoppen met roken en daarbij het medicijn champix gebruikte. Daardoor kreeg hij maagklachten waarvoor hij weer ranitidine slikte. Gevolg: de hooikoortklachten verminderden. Toen hij stopte met de maagzuurremmer kwam de hooikoorts terug. Kant hoopt dat patiënten ook de positieve neveneffecten bij Lareb blijven melden omdat anderen er baat bij kunnen hebben.
Volkskrant, 3-11-2014